Mon-Fri 09.00 - 17.00 1.800.456.6743

EUROPEISK VINNARE 2016


ENGAGERAD AUDIONOM BLIR EUROPEISK VINNARE

DUNCAN COLLET-FENSON


En engagerad hörselspecialist har uppmärksammats för sina enastående bidrag till hörselindustrin efter att tagit hem ett mycket åtråvärt pris.

Duncan Collet-Fenson från Aston Hearing Services i Amersham, Buckinghamshire, belönades med titeln Årets europeiska audionom 2016 (AOTY) bara några veckor efter att ha utsetts till Årets brittiska audionom, och lyckades därmed stå emot tuff konkurrens från åtta länder i Europa.

AOTY-juryn blev särskilt inspirerad av den inverkan Duncan har haft och fortsätter att ha på sin patient Nicolas liv.

Nicola, som nominerade Duncan till det prestigefyllda priset, säger:

− Tack vare fortsatt stöd från Duncan har min historia blivit lyckad, om än lite invecklad. Han och hans team har hela tiden funnits vid min sida.

− Allt sedan barndomen har jag haft en 80-procentig hörselnedsättning på ena örat och normal hörsel på det andra. Det var inga problem, men en dag drabbades jag av plötslig sensorineural hörselnedsättning (SSHL) i mitt normalhörande öra. Mitt liv förändrades helt; jag kunde inte höra längre. Eftersom jag hade en ung familj var jag i desperat behov av att åter kunna ansluta mig till den hörande världen.

− Jag hade en sådan tur som hittade Aston Hearing Services och träffade Duncan. Med tålamod och förståelse guidade han mig igenom de olika alternativen och fanns alltid tillgänglig för att svara på frågor. Detta var särskilt viktigt allt då jag åtog mig fler utmaningar och hamnade i nya situationer med mycket bakgrundsljud.

− Duncan erbjuder vård och stöd långt utöver att bara tillhandahålla hörapparater. Jag kände att min personliga berättelse skulle kunna hjälpa människor att förstå effekterna av SSHL, och jag har arbetat tillsammans med Duncan med en kampanj för att öka allmänhetens medvetenhet om detta tillstånd. Vi föreläser ofta inför grupper och har fått artiklar publicerade i tidningar. Vi höll till och med matlagningskurser för kvinnor som har förlorat sin hörsel på liknande sätt. Kurserna gjorde succé och blev ett forum där vi alla kunde dela med oss av våra känslor av ensamhet och isolering som orsakas av hörselnedsättning.

− Min relation till Duncan och hans kollegor är baserad på fullständig tillit. Jag är mycket lyckligt lottad som får ha Duncan som audionom och vän, och han förtjänar att bli uppmärksammad för sitt hårda arbete och sitt stöd till de han behandlar.

Tävlingen Årets audionom, som nu är inne på sitt nionde år, arrangeras av Rayovac – en division inom Spectrum Brands Inc. och världens främsta tillverkare av hörapparatsbatterier* – i samarbete med Audio Infos, en ledande internationell tidskrift om hörsel, samt European Hearing Instrument Manufacturer’s Association (EHIMA). Tävlingen hyllar det enastående arbete som utövas av audionomer över hela Europa.

En oberoende jury bestående av 17 branschexperter gick under sommaren igenom de anonyma berättelserna för att hitta en värdig vinnare bland hundratals bidrag från Storbritannien, Irland, Österrike, Frankrike, Tyskland, Spanien, Sverige och Nederländerna.

Audionomerna fick poäng på det engagemang och den hängivenhet, kunskap och omsorg som beskrivs i patientens bidrag. I september varje år väljs en vinnare från vart och ett av de deltagande länderna, och en av dessa blir så småningom utsedd till europeisk vinnare.

Titeln Årets europeiska audionom tilldelades Duncan under Rayovacs årliga evenemang Evening of Excellence, som hölls under EUHA-kongressen i Hannover, Tyskland, i oktober.

− Det känns jätteroligt att ha vunnit Årets brittiska audionom och att därefter bli utsedd till europeisk vinnare – det är helt otroligt. Jag och mina kollegor ser verkligen stora möjligheter att i framtiden kunna använda dessa utmärkelser som en plattform på vilken vi kan öka medvetenheten hos allmänheten, men även utbilda vårdgivare i vikten av bra hörselvård. Vi vill uppmuntra alla att lägga samma betydelse på öron och hörsel som vi lägger på ögon och syn. Nikkis erfarenheter visar att medvetenheten om den egna hörseln, ett positivt ingripande och individuellt stöd kan göra en påtaglig skillnad för individen och dennes familj.

Paula Brinson-Pyke, marknadschef på Rayovac:

− Varje år blir vi helt tagna av den mängd verkligt inspirerande hörselberättelser som människor från hela Europa skickar till oss. Tävlingen Årets audionom är en riktig höjdpunkt i vår kalender och det känns fantastiskt att kunna belöna dessa enastående yrkesutövare med det erkännande de förtjänar.

− Audionomer som Duncan och våra landsfinalister visar vägen genom att höja standarden på den vård som erbjuds inom hörselindustrin i Europa. Vi sänder våra varmaste gratulerar till både Duncan och de andra landsvinnarna, och tackar alla de patienter som tog tid att nominera sin audionom.
Andra landsvinnare som tävlade om den europeiska titeln:

  • Pierre-Olivier Grenot, Frankrike
  • Thomas Müller, Tyskland
  • Peter Ferguson, Irland
  • Wilgis Schoffelmeijer, Nederländerna
  • Bibiana Sovieri González, Spanien
  • Åsa Skagerstrand, Sverige
  • Reinhard Fenzl, Österrike